sobota, 7 września 2013

Warzywa które leczą - zdrowe odżywianie

71


Witajcie kochani,
W dzisiejszym poście chciałam powiedzieć Wam co nieco o warzywach.
Wszystko za sprawą waszych licznych komentarzy pod wcześniejszymi dwoma postami
dotyczących zdrowego odżywiania (dla przypomnienia :
Wegetarianizm a weganizm – czy to na pewno to samo?
oraz
Zdrowe odżywianie - kilka słów na początek... ).
Większość z Was wie o ich zdrowotnej sile, ale nie do końca wie dlaczego tak jest.
Pokrótce postaram się przybliżyć Wam ten temat. Zacznijmy od samego słowa :

    WARZYWA    

– (słownikowo:) to wspólne określenie dla jadalnych części roślin, takich jak liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie, spożywanych zazwyczaj po uprzednim procesie gotowania. W popularnym znaczeniu to rośliny zielne, których różne części używane są jako pokarm. Warzywa można zjadać na surowo (zalecam!), ugotowane, usmażone lub upieczone. W sumie na świecie jako warzyw używa się co najmniej 250 gatunków,
z czego ok. 50 spożywanych jest w Polsce.


W rzeczywistości chodzi o to, że warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka (niezbędnym wręcz!) – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. Potrafią wyleczyć wszystkie choroby, poprawić witalność, a nawet zrzucić zbędne kilogramy.


    Osiem warzyw, których nie może zabraknąć w codziennej diecie :    

⇒     Ogórek      ⇐
Aż 96 proc. jego masy stanowi woda – jest więc najmniej kalorycznym warzywem.
W ogórku znajduje się: potas, wapń, fosfor, miedź, beta-karoten i błonnik.
Te składniki sprawiają, że chroni on przed zaparciami, wolnymi rodnikami
(ma zbawienny wpływ ogórka na urodę) i działa moczopędnie.
Arystoteles zalecał ogórki jako środek na potencję, a Juliusz Cezar uważał, że dobrze wpływają na inteligencję i temperament. W medycynie ludowej ogórki znalazły zastosowanie jako lekarstwo na gorączkę.


⇒     Pomidor      ⇐
Ma błonnik (zapobiega zaparciom) i potas (pomocny w walce z nadciśnieniem).
Zawiera dużo beta-karotenu i witaminy C, czyli antyoksydantów, chroniących przed nowotworami.
Ważnym składnikiem pomidora jest likopen zalecany w profilaktyce raka prostaty.
Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran.


⇒     Zielona sałata      ⇐
Rodzai sałat jest około sześciu - każda z nich równie przydatna.
Jej liście to doskonałe źródło potasu, beta-karotenu, witaminy C, kwasu foliowego oraz błonnika.
Sałata jest więc dobrym antyoksydantem (chroni przed nowotworami), ponadto zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed wyrodnieniem plamki żółtej.
Pomaga również zapobiegać zaparciom oraz niedokrwistości, wzmacnia system nerwowy, poprawia trawienie i odkwasza.


⇒     Rzodkiewki      ⇐
Zawarty w niej kompleks witamin z grupy B i magnez znakomicie wpływają na
układ nerwowy i sprawną pracę mózgu.
Wapń, potas, magnez, miedź i mangan, to mieszanka przyjazna sercu i kościom.
Substancje aromatyczne rzodkiewki przyspieszają zaś trawienie.
Rzodkiewka poprawia wzrok, usprawnia intelekt i pamięć.
Przyczynia się do stabilnego przebiegu procesów oddychania, ukrwienia i aktywizacji metabolizmu.
Spożywanie rzodkiewki zaleca się przy anemii, artretyzmie, astmie, braku łaknienia, dolegliwościach oskrzelowych i wątrobowych, kamieniach nerkowych i żółciowych, reumatyzmie, szkorbucie, wypadaniu włosów, a nawet zmarszczkach.


⇒     Marchew      ⇐
Jest bogatym źródłem beta-karotenu, który korzystnie wpływa na skórę i wzrok, ale też zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Marchew zawiera także sporo witaminy C (również antyutleniacz) oraz błonnika
(reguluje przemianę materii)- jest dobrym lekiem przy cukrzycy.
Sok z marchwi może być używany do płukania ust i gardła przy zapaleniach
lub służyć do okładów na rany, ropnie.
Medycyna ludowa uważa, że sok z marchwi może wzmacniać popęd płciowy.
Samą marchew wykorzystuje się ponadto w leczeniu choroby wieńcowej i stwardnienia tętnic.


⇒     Pietruszka      ⇐
W natce są te same składniki, co w korzeniu, ale jest ich więcej
(witamina C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez, miedź).
Ma cztery razy więcej witaminy C i A niż pomarańcze i kapusta - 20 g natki dostarcza 48 mg witaminy C.
Pietruszka działa moczopędnie i przeciwszkorbutowo.
Korzystnie wpływa na mięśnie, kości i procesy, krwiotwórcze.
Pomaga zwalczać przeziębienie, gorączki i infekcje.
Zapobiega próchnicy oraz powstawaniu nieprzyjemnego oddechu.
Wspomaga trawienie, przeciwdziała zapaleniom, reguluje cykl menstruacyjny i zwalcza towarzyszący miesiączce ból.


⇒     Papryka      ⇐
Zawiera dużo witaminy C – pod względem jej zawartości zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw.
W czerwonej papryce znajdziemy także luteinę i ksantynę oraz karotenoidy,
które zmniejszają ryzyko utraty wzroku spowodowanej starzeniem się, ponieważ zapobiegają zwyrodnieniu siatkówki, zaćmie i niektórym rodzajom nowotworów.
Ostra papryka zawiera duże dawki kapsaicyny – substancji o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym, pomocnej także w powstrzymywaniu formowania się złogów cholesterolowych.
Chlorofil chroni natomiast przed działaniem substancji rakotwórczych obecnych w środowisku.
Obecnie odkryto że papryka leczy nawet nowotwory.


⇒     Brokuły      ⇐
W naszej codziennej diecie nie może zabraknąć niezastąpionych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych brokułów. Uważa się, że to jedne z najzdrowszych dostępnych obecnie warzyw. Brokuły zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym, stabilizują cukrzycę, wzmacniają kości, pielęgnują skórę i oczy, stymulują układ immunologiczny, a nawet mają pozytywny wpływ na przebieg ciąży.
Dzięki temu, że są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik pokarmowy oraz inne substancje bioaktywne, stanowią doskonały wybór dla tych, którzy pragną zmniejszyć swoją masę ciała.
Amerykańscy naukowcy odkryli, że brokuły zawierają substancję, która zapobiega rakowi żołądka, a przy okazji pełni funkcję przeciwnowotworowej.




Oczywiście to wszystko niestanowi nawet 1% wiedzy, którą powinniście wiedzieć o tych warzywach.
Planuję w przyszłości poświęcić każdemu,
naprawdę cennemu dla naszego organizmu warzywu osobny post.
Powiem wam wtedy na co wpływa dane warzywo, jakie zawiera substancje i składniki mineralne,
jak je przyrządzać oraz przechowywać.


Co o tym sądzicie ?


71 komentarzy:

  1. Świetny post:)
    Zapraszam do mnie http://ssandra97.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! Warzywa są podstawą do utrzymania organizmu w pełnym zdrowiu. Chętnie dowiem się co leczy jakie warzywo. Czekam na więcej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak! Wszyscy wiedzą że warzywa są zdrowe, ale nikt nie wie dlaczego. Super pomysł - realizuj!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie dowiem się co wyleczy cholesterol i pomoże pozbyć się cellulitu. Czekam na te posty - już nie mogę się doczeka. zaciekawiłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak - mało kto wie jak wiele cudów są w stanie dokonać warzywa dla naszego organizmu. Z chęcią dowiem się czegoś więcej...

    OdpowiedzUsuń
  6. No,no naprawdę ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć:)Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W mojej diecie warzyw nie zabraknie na pewno - nigdy! Nie wyobrażam sobie bez nich teraz żadnego posiłku. Proszę jak najwięcej tego typu tematów.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy bym nie przypuszczała że warzywa mogą cokolwiek wyleczyć?
    Brokuł leczy nowotwory? Coś niesamowitego... To po co my łykamy tabletki zamiast jeść warzywa!!?

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny pomysł z tymi postami, ale wątpię czy cokolwiek bym zapamiętała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jestem jak najbardziej za - z chęcią przeczytam i skomentuje każdy z nich. Człowiek całe życie się uczy. A powiedzenie "jesteś tym co jesz" jest jak widać zupełnie uzasadnione...

    OdpowiedzUsuń
  11. Najważniejszą rzeczą którą trzeba zapamiętać to hasło - warzywa leczą. Wystarczy codziennie zjeść chociaż 2 warzywa, a sami przedłużymy sobie lata życia. Świetny post - zdecydowanie chcę więcej!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również uważam że warzywa potrafią wyleczyć nawet z najcięższej choroby. Pomysł mi się podoba - chętnie dowiem się czegoś więcej o każdym z warzyw...

    OdpowiedzUsuń
  13. Szczerze mówiąc to ja za warzywami (szczególnie surowymi nie przepadam). Ale za to jem dużo owoców. Czy one również są zdrowe i leczą?

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie twórcze posty - każdy po przeczytaniu go zaczyna się zastanawiać jak wygląda jego dieta. Moja jest dość bogata w warzywa, ale te najmniej wartościowe... Czas to zmienić! Dzięki za informacje jak!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystkie wymienione warzywa uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich jakiegoś pysznego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy post :) Ja uwielbiam większość warzyw, więc i z chęcią po nie sięgam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam warzywa, szczególnie brokuły <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo przydatny i ciekawy post! Sporo się dowiedziałam o warzywach, które jem, ale wcześniej nie zagłębiałam się w ich role. :)

    http://fallenna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam warzywa ;)
    Bardzo ładny wygląd bloga i ciekawe posty :)

    również obserwuję http://wszystkozafreeee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. wow to sie napracowals, opisujac to wszytsko :)
    podziwiam, jak mam wybor - warzywa czy chipsy wybieram chipsy :P ah szkoda gadac ze mna :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniały post i świetny blog!
    Wszystko idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię warzywa :)

    Również obserwuje :)
    http://monika-agness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam te warzywa a zwłaszcza brokuły <3 Z pewnością w mojej diecie ich nie brakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, akurat autorem zdjęć mojej osoby jest mój ukochany i czasem kilku naszych przyjaciół fotografów :)

      Usuń
    2. Dziękuje kochana:* Jestem plastyczką więc ważna jest dla mnie estetyka i zwracam na to uwagę przy tworzeniu bloga ;)

      Usuń
    3. Hehe dziękuje, ale jestem modelką tylko na potrzeby blogowania, chociaż czasem zdarza mi się pozować to robię to tylko dla zabawy nie wiążę z tym żadnej przyszłości :) Fajnie, że zajmujesz się muzyką :)

      Usuń
    4. O jej, to bardzo miłe co mówisz, ale chyba się nie nadaje :) Po za tym to wymaga wielu wyrzeczeń i czasu, którego nie mam za dużo :)

      Usuń
    5. :* To prawda :) Ale to akurat lubię w swoim życiu, im więcej zajęć tym jestem bardziej nakręcona i mam więcej energii :)

      Usuń
  24. oprócz pietruszki uwielbiam wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajnie piszesz. . ;>
    Też obserwuję.

    http://mywordola.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Ogórki, pomidory i brokuły- uwielbiam ;) marchewą również nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Katherine, przede wszystkim - świetnie zaprojektowany blog. Bardzo profesjonalnie, z klasą i ciekawie. Gratuluję nominacji i dziękuję za lekturę na temat zdrowego żywienia. Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  28. zakładając kilka lat temu bloga, starałem się pisać w sposób jak najbardziej zbliżony do poprawnego, zamieszczać różne zdjęcia + utrzymać wraz z tym jakiś poziom estetyki. O tyle wiem, że się udało o ile zostaję doceniony przez komentarze jak ten od Ciebie, Katherine. Sam fakt, że zwracasz na to uwagę daje mi do zrozumienia, że jesteś dobrą blogerką, ale i zarazem wymagającą czytelniczką. Czekam tutaj na Ciebie, do przeczytania :)

    Po potrójnej dawce komplementów od Ciebie (gdyż dostałem 3 komentarze), Katherine Unique, nie będę mógł spać! :)

    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny blog! Również obserwuje!

    //www.jeden-swiat-dwoch-dziewczyn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Mało takich postów. Świetnie go zrealizowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny pomysł na post, bardzo oryginalny! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciekawy post :D
    Dużo można się tu dowiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  33. bardzo ciekawy post, dowiedziałam się wielu nowych rzeczy. Nie wiedziałam,że mój ulubiony pomidor przyspiesza gojenie się ran ;)
    na pewno będę do Ciebie często wpadać i dziękuję za miły komentarz na moim blogu :)
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  34. osobiście kocham wszystkie z wymienionych warzyw :3 do kanapki najlepsze! :D

    + dziękuję za komentarz :) obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Great review!
    ^_^
    thanks you for commenting on my blog
    I'm following you now via gfc))

    xx
    http://fashionelenblog.blogspot.ru/

    OdpowiedzUsuń
  36. ja jestem niestety mięsożerna i bez problemu mogę obyć się bez warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  37. fajny post :) uwielbiam warzywa i owoce :))

    OdpowiedzUsuń
  38. Świetnie! Obserwujemy? Ja już :D

    OdpowiedzUsuń
  39. warzywa uwielbiam i podjadam takie surowe , choć niestety tylko w sezonie, potem to tylko takie sztucznie hodowane idzie zakupić :/

    OdpowiedzUsuń
  40. Uwielbiam warzywa!:) bardzo przydatny post i czekam na kolejne dotyczące warzyw, bo bardzo ważne jest chociażby to, że nie powinno łączyć sie pomidora i ogórka, bo wtedy organizm nie przyswaja witamin pomidora:)
    Również obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  41. I LOVE healthy food, specially broccoli and tomatoes! You have a great blog! I'd love if you checked out my blog, and if you like it, can we follow each other on “GFC” (Obserwatorzy), and “Google+”? I promise I’ll follow you back <3

    x♥x♥

    "Saúde & Beleza - Health & Beauty"




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you so much for your lovely comment and for following! I'm following you back now ;)
      Unfortunately you haven't “bloglovin” or "google+", but if you decide to add one of them or both on your blog, please let me know, and we can follow each other there as well, it's an easier way to keep in touch<3
      Hope you have a fabulous week full of things that makes your heart happy<3

      x♥x♥

      "Saúde & Beleza - Health & Beauty"




      Usuń
  42. Ja uwielbiam brokuły i jem dużo warzyw i owoców,kocham takie które są ekologiczne bez żadnych oprysków,wtedy mam pewność,że jem zdrowe warzywa i owoce.A ma to szczęście bo mieszkam na wsi... ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. Dziekuje za tak mily komentarz u mnie na blogu! Ogromnie sie ciesze ze z przyjemnoscia u mnie zostajesz na dluzej :) Twoj post o warzywach jest strzalem w 10tke bo uwielbiam zdrowo jesc ;) ja rowniez zostaje tutaj na dluzej :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  44. super pościk. Super blog, obserwuje.

    OdpowiedzUsuń
  45. Świetny blog! bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  46. super post, ja będę studiować dietetykę, więc na pewno pogłębię tę wiedzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  47. Jak najbardziej rewelacyjny post dotyczący zdrowego odżywiania! Warzywa są podstawą każdej diety - przynajmniej być powinny. Dzięki za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  48. Ja bym tu jeszcze dodała buraka! Ma więcej cukru niż inne warzywa, a mimo to jest niskokaloryczny, ponieważ znajdziemy w nim minimalną ilość tłuszczu. Pobudza apetyt, jest odświeżający i lekkostrawny. Stosowany w leczeniu anemii, nerwic, grypy, gruźlicy, nowotworów, zapalenia nerwów i wątroby. Burak zawiera środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jego zaletą jest duża zawartość biopierwiastków promieniotwórczych (rubid i cynk). Okłady ze świeżo utartego buraka doskonale goją owrzodzenia i łagodzą stany zapalne po ukąszeniu owadów.

    OdpowiedzUsuń
  49. Rewelacyjny post! Oby jak najwięcej takich! Warzywa leczą! Które i jak? Sama nam powiesz ;)
    Wiem że brokuł jest najlepszy - oczyszcza organizm z toksyn.

    OdpowiedzUsuń
  50. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  51. mało tu rzeczy, których nie lubię...;)

    http://okno-buntowniczki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  52. A ja dodałabym jeszcze chrzan, który zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Posiada mnóstwo fitoncydów, czyli naturalnych substancji niszczących bakterie. Idealny do walki z grzybami i wirusami, leczy szkorbut i schorzenia wątroby.

    OdpowiedzUsuń
  53. Ja nie dodawałabym nic! Każde z tych warzyw jest zdrowe i wystarczająco dużo w nosi do organizmu. Bardzo chętnie poznałabym warzywa które leczą bliżej, więc jak najbardziej czekam na dalsze posty!

    OdpowiedzUsuń
  54. Bardzo fajny i mądry post! Ja też staram się zdrowo żywić: każdego ranka wyciskam sok z marchewek i jabłek, często jem brokuły i pomidory. Świetny blog, z przyjemnością obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  55. Lovely post, nice to see something to do with healthy eating. I've been a vegetarian for many years, I still have some dairy but a large part of my diet is either fruit or vegetables. I love vegetables, they always make me feel energised and clean. I absolutely love snacking on raw cauliflower, really quite spicy!

    I think everyone should make the effort to find vegetables they love and make sure they play an important role in their diet. I think the best advice is to eat the rainbow, variety in colour means variety in nutrients!


    Sharon

    Beauty, Miscellany

    OdpowiedzUsuń
  56. Większość warzyw, które tu opisałaś lubię i jadam, ale... marchewki nie cierpię...

    OdpowiedzUsuń
  57. świetny pomysł na notkę :)
    uwielbiam warzywa :>

    http://my-fashioncity.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  58. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  59. Olá!! amei seu blog também tudo de bom!!!
    Estava visitando blogs e vim conhecer seu cantinho...Parabéns pelo espaço e muito sucesso no seu blog...Te seguindo com os meus dois emails franci e francisca anselma!!



    Se puder seguir de volta e curti!! ficarei muito feliz por te ter em meu cantinho também!!
    http://francimakeup.blogspot.com.br/

    http://francimakeup.blogspot.com.br/
    linda semana!
    bjos

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hello! Kochałem swój blog, jak również wszystko co najlepsze!
      Przeglądam właśnie blogi i poznał jego miejsce rożny ... Gratulacje i wiele sukcesów na swoim blogu ... Pójdę z moich dwóch e-maili i Franci Francisca Anselma!



      Jeśli można śledzić z powrotem i cieszył! Będę bardzo szczęśliwy, że mam cię w moim narożniku też!
      http://francimakeup.blogspot.com.br/

      http://francimakeup.blogspot.com.br/
      piękny tydzień!
      Bjos

      Usuń